η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

shoe-polish-blog-picture

Πώς να γυαλίζετε τα παπούτσια σας

Γυαλίζοντας τα παπούτσια σας τους προσφέρετε μια λαμπερή, γοητευτική εμφάνιση, αλλά ταυτόχρονα ενυδατώνετε το δέρμα τους και τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση, προσθέτοντάς τους διάρκεια και αντοχή. Η έλλειψη γυαλίσματος οδηγεί το δέρμα των παπουτσιών να ξηραίνεται, να τσακίζει και να καταστρέφεται.


Πόσο συχνά

Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα παπούτσια σας εξαρτάται από τη χρήση που τους κάνετε. Τα παπούτσια από δέρμα καλής ποιότητας μπορούν να γυαλίζονται μια φορά το μήνα, για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αν χρησιμοποιούνται και φθείρονται κάτω από κανονικές συνθήκες.


Καθαριστικά δέρματος

Πριν γυαλίσετε και απλώσετε ένα αδιάβροχο προστατευτικό στα παπούτσια, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε. Η βρωμιά, τα υπολείμματα και οποιαδήποτε φερτά στοιχεία ενσωματώνονται εύκολα στο δέρμα. Ένας καλός καθαρισμός θα βοηθήσει επίσης να αφαιρέσετε γδαρσίματα και άλλους δευτερεύοντες λεκέδες από τα παπούτσια. Για να καθαρίσετε το κάθε δέρμα με το κατάλληλο καθαριστικό και τον καλύτερο τρόπο, προσδιορίστε ποιο τύπο δέρματος έχετε. Τα λεία δέρματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα σουέτ ή τα nubuck.


Οδηγίες καθαρισμού

Λεκέδες από άλατα στα παπούτσια, μπορούν να αφαιρεθούν με νερό και ξίδι. Φτιάξτε μείγμα με 1 φλιτζάνι καυτό νερό και μια κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι. Ανακατώστε καλά και απλώστε με ένα μαλακό πανί στο παπούτσι, τρίβοντας ήπια στο σημείο του λεκέ. Έπειτα, αφήστε να στεγνώσουν με τον αέρα.


Γυαλιστικά δερμάτινων παπουτσιών

Οι συγκεκριμένες γυαλιστικές ουσίες κυκλοφορούν στο εμπόριο σε τέσσερις βασικές μορφές:

1. κερί,

2. αλοιφή,

3. υγρή μορφή,

4. κρέμα.

Το κερί, προσδίδει μια έντονη γυαλάδα στο παπούτσι και το προστατεύει από κάθε μορφή υγρασίας, που θα μπορούσε να εισχωρήσει στο δέρμα. Συνήθως το χρησιμοποιούμε σε παπούτσια που εκτίθενται συχνά στα στοιχεία της φύσης και στην ύπαιθρο, όπως μπότες πεζοπορίας και αθλητικά. Το κερί όμως έχει κι ένα μειονέκτημα στη συχνή χρήση, συνήθως “ξεραίνει” αρκετά τα παπούτσια, ώστε με την πάροδο του χρόνου να προκληθούν “σπασίματα” στο υλικό. Αν χρησιμοποιείτε κερί, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε πρώτα μια βάση, όπως το αστάρι για τις βαφές, για να συντηρείτε την μακροζωία και την ποιότητα του δέρματος.

Οι αλοιφές και οι κρέμες, έχουν το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα να προσφέρουν υγρασία και ενυδάτωση στο δέρμα των παπουτσιών. Καλύπτοντας την επιφάνεια του δέρματος, “γεμίζουν” τις γρατσουνιές και “αποκρύπτουν” διάφορα ψεγάδια. Οι κρέμες και οι αλοιφές λειτουργούν καλά σε όλους τους τύπους γυαλιστερών ή λείων δερμάτων.

Οι γυαλιστικές ουσίες σε υγρή μορφή είναι πολύ εύκολες στην εφαρμογή τους, αλλά όπως και το κερί, δεν διαπερνούν το δέρμα και χρειάζονται ειδική διεργασία ώστε να το διατηρούν στην επιθυμητή κατάσταση, πράγμα που αποδεικνύεται τελικά πιο επίπονο. Συνιστούμε την υγρή μορφή , όχι τόσο συχνά, και μόνο για καταστάσεις που επείγεστε. 


This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!